fasole boabe cu orez integral

Eu nu sunt fan fasole uscata, nu mi-a placut niciodata. K, insa, ii place, in special daca ii dam si cu ceapa :) muuuulta :))

Nu am stiut unde ajung cu acest fel de mancare atunci cand am inceput sa combin ingredientele…tin minte ca m-a sunat cineva cand gateam si m-a intrebat “Ce gatesti?” si am raspuns “nu stiu” :) chiar nu stiam.
Trebuie sa recunosc ca mi-am schimbat parerea despre fasolea uscata. Combinatia aceasta este (cum altfel) absolut nutricioasa!
Am insistat sa gatesc fasole, pentru ca am observat de cateva ori ca in familiile in care parintii nu consuma o anumita leguma sau nu gatesc o anumita mancare, nici nu fac separat pentru copii. Iar acestia cresc fara sa isi formeze anumite gusturi si, deci, cu preferinte si “antipatii” culinare, unele fara experienta testarii lor.

Asadar, cu curiozitate si interes, am combinat urmatoarele:

1 cana de boabe de fasole uscata romaneasca (pusa la inmuiat minim 12 ore)

6 linguri orez integral spalat

3 morcovi mari

1 pastarnac

1 ceapa rosie mare

1 rosie proaspata (sau 3 linguri pasta tomate fara conservant)

1 lingurita cu varf de cimbru

Sare

 

Fasolea se scurge de apa, se spala si se da in clocot de 3 ori, de fiecare data aruncandu-se apa si pusa alta.

Dupa aceasta operatiune, se pune fasolea la fiert in apa care clocoteste, de regula in raport de 1:10 (1 cana fasole la 10 cani de apa) si se lasa la fiert 20 de minute. Apoi se adauga orezul (spalat intr-o sita si scurs de apa), morcovii si pastarnacul taiati marunt si se mai lasa inca 10 minute.

Se pun apoi cubulete tocate marunt de ceapa si ardei, iar dupa inca 5 minute rosia si sarea.

Se mai lasa inca 5 minute la fiert, apoi se stinge focul.

Puteti sa adaugati ulei dupa ce temperatura mancarii este sub 40 de grade.

Nu intamplator mentionez ordinea si timpul de fierbere pentru fiecare leguma in parte. O sa revin cu o postare despre cum descrie Elena Pridie acest lucru, apoi despre cum trebuie gatite leguminoasele, in special; de ce trebuie sa gatim cu capacul semiacoperit peste cratita si muuuulte alte informatii pretioase publicate de autoare. 

DESPRE AUTOR

Nutricios

Lasa un comentariu