• tort de capsuni nuci si alune 1
  • tort de capsuni nuci si alune 2
  • tort de capsuni nuci si alune 3

Acest tort a fost gandit initial pentru consumul numai de catre noi, adultii, K fiind alergica si nedandu-i pe vremea aia nuci si alune. Sotului meu ii plac deserturile cu nuci si fructe, asa ca m-am incumetat la putina magie, dar nu oricum, ci pe ascuns, sa nu vada K, care la primul vrrrrrm de blender m-ar fi intreabat:
– cocu? (n.t. = tortul)
– nu, mami
– pi? (n.t. = prajitura)
– nu
– DA!!! Da!? …dand din cap a contrazicere :):):)

L-am tinut ascuns peste noapte pe balconul de la dormitorul nostru si tot l-a vazut. Am incercat sa o pacalim, insa nu ne-a iesit. Asa ca, avand inima stransa si lingurita mai mult goala (era prima data cand ii dadeam alune sau nuci; iar capsuni o sigura data si, desi nu patise nimic, medicul alergolog ne-a sfatuit sa nu ii mai dam niciun aliment cu potential alergen) i-am dat si ei sa manance. A suflat si intr-o lumanare (de mai multe ori atunci :) + in urmatoarele zile :)) si a mancat la micul dejun, pe langa cate-o budinca de mei si 2 felii de tort. Noi? Am mancat cate o felie si am privit cum falcutzele K tot mestecau si mestecau si mestecau…2 zile la rand :)

Blatul
10 caise uscate
20 curmale uscate
1 cana de nuci romanesti

Fructele uscate se pun la rehidratat cu putina apa (sa fie acoperite) cateva ore.

Nucile se pun intr-un castronel, se acopera cu apa si se lasa la hidratat de seara pana dimineata. E foarte important sa stea cateva ore bune, pentru ca nucile nehidratate se digera foarte greu, in jur de 6 ore. In plus, iodul care da gustul usor amar se va inlatura. Iar avantajul nutritional este ca hidratarea porneste procesul de germinare, sporind astfel proprietatile nucilor (ALUNELE DIN CREMA – vedeti mai jos – SE PUN, LA FEL, LA REHIDRATAT).

Curmalele se curata de pielite si samburi (daca aveti curmale cu samburi). Se scurg de apa si se pun in blender impreuna cu caisele (tot fara apa in care au stat) si se mixeaza pana devin pasta.

Nucile le puteti macina in acelasi blender (daca e de putere mare) sau separat, in rasnita si adaugati faina obtinuta peste pasta de fructe, treptat, amestecand mereu.

Trebuie sa fie ca un aluat si sa fie usor de asezat intr-o forma de tort, presand usor cu o paleta sau chiar cu mana.
Dupa ce ati pus in forma de tort (cu diametrul de 23 cm), se lasa la frigider pana este gata crema.

Crema de capsuni si alune
6 cani capsuni congelate (sau proaspete, in fct de sezon)
2 cani alune de padure
4 linguri miere cremoasa
3 linguri ulei de cocos
3 linguri fulgi de cocos
2 bucati unt de cacao organica (cam cat 2 nuci)
½ lingurita de vanilie organica
O lingurita praf de agar agar

Alunele se scurg de apa si se mixeaza impreuna cu capsunile. Fie le mixati impreuna in acelasi blender (si pe rand, daca nu aveti unul de capacitate mare), fie mixati intai capsunile si adaugati apoi alunele rasnite faina.

Se adauga apoi uleiul si fulgii de cocos, mierea si vanilia, amestecand bine crema.
Bucatile de unt de cacao se topesc pe bain marie, uleiul rezultat adaugandu-se peste crema.
Separat, se pun pe foc lingurita de agar agar si 3 linguri de apa si se incalzesc pana aproape de clocot (va veti da seama ca e gata cand devine gelatina).

Se aseaza crema peste blat (mai putin 3 linguri pe care le veti folosi la glazura – este optional, bineinteles) si se pune la congelator pentru cateva ore sau chiar de pe o zi pe alta.

Glazura

Am oprit 3 linguri din crema, am adaugat 2 lingurite de pudra de roscove si am intins-o peste crema intarita. Am ornat cu fulgi de migdale.
Inainte de consum, lasati tortul o ora in frigider sau 15 min afara.

Sfat:

  • Cand mixati curmalele si caisele pentru blat, daca nu aveti mixer de putere mare, folositi extensia de la blender cu care se face de obicei maioneza, nu vasul de blender cu capac. Chiar daca va merge mai greu, e ideal pentru ca nu trebuie sa adaugati lichid.
    Daca folositi capsunile din congelator, lasati-le sa se dezghete bine inainte de a face crema. Eu, ca de obicei, din lipsa de timp, le-am pus in blender asa. Iar cand am adaugat uleiul de cocos peste capsunile reci, s-a facut rapid unt, insa neuniform. Ideea este ca uleiul de cocos sa se amestece uniform cu crema care sa aiba peste 24 de grade. La congelator, acesta se intareste, se face unt si incheaga astfel crema.
    Idem untul de cacao.
DESPRE AUTOR

Nutricios

Lasa un comentariu