Povestea acestui tort este foarte amuzanta. K m-a auzit cand vorbeam la telefon cu tati si ii spuneam de unde sa ia un tort pentru Sf Andrei.
Si a inceput sa alerge spre frigider strigand “cocu-cocu” adica „tortul-tortul” in dialect personal.
Cum tort dupa reteta raw vegana clasica nu aveam timp sa fac spre satisfacerea poftei ei subite (crema ar fi trebuit sa stea la congelator cateva ore) am sunat la 2 cofetarii raw sa verific daca au ceva gata de cumparat potrivit pentru ea si corespunzator varstei de atunci, adica fara nuci caju, alune, macadamia etc in crema, cum sunt majoritatea torturilor/prajiturilor vegane gata de cumparat.
Nu am avut noroc, asa ca sub presiunea strigatelor ei si a privirii de Bambi, m-am apucat sa ii fac un tort numai bun de mancat pe loc.
mi-am bagat nasul in camara cu bunatati si am adulmecat urmatoarele:
Pentru blat:
o cana de migdale rasnite faina
3 linguri faina de canepa (de la Canah)
2 linguri faina de susan
3 linguri de miere bio
o cescuta de suc de portocale
Se amesteca intai mierea cu sucul si apoi se adauga treptat “prafurile” pana se ajunge la consistenta de plastilina (am avut in vedere ca tortul va fi mancat imediat, de aceea am mers pe varianta de consistenta foarte tare).
Se alege o forma de tort/prajitura si se aseaza pe un platou. Se pune compozitia de blat in interior si se preseaza uniform. Se lasa la frigider pana e gata si crema.
Crema:
o punguta de visine congelate (app 300 g) sau proaspete, in functie de sezon
300 g fulgi de ovaz rasniti faina
15 migdale rasnite faina
3 linguri miere de salcam bio
3 linguri de fulgi de cocos
Se pun in blender visinele (asa inghetate; daca aveti blender de putere mai mica, mai lasati-le putin sa se decongeleze – asta daca nu sunteti “claxonati” de ingerasi cu trambite puternice :):):) apoi migdalele, mierea si cocosul. Lasati ovazul la final si adaugati-l treptat, avand ca scop sa obtineti o crema de consistenta tare, care nu curge si care sa nu mai necesite timp de inghetare sau congelare.
Adaugati-o peste blat in aceeasi forma. Se mai lasa, dupa caz/ingeras :), minim 5 minute la frigider, apoi se indeparteaza forma si se taie bucati la cerere. In cazul nostru, si la trezire si la culcare eram atenti si strigam “cocu-cocu”
Este absolut Nutricios si nu intamplator am pus cu litere mari CA, de la abundenta de calciu continut de susan, migdale si ovaz (plus omega 3, 6 si 9 de la canepa).