Meniu de burtica deranjata

POSTAT DE 10 septembrie 2016 Mic dejun, VEGAN, Orez

  • orez roscove

Cei mici au probleme cu burtica? Cine a zis ca in caz de diaree, trebuie sa ii chinuim pe cei mici cu preparate fara gust? Sau, daca problema persista, de ce sa le dam acelasi si acelasi lucru?

Pentru ca apetitul celor mici va fi afectat, eu va sugerez cateva idei, cateva combinatii de alimente permise, gatite si preparate diferit, asa incat cei mici sa nu fie frustati. Tineti minte ca mucoasa stomacului in caz de diaree (mai ales severa) arata ca si cum am avea o rana pe piele, la vedere. Trebuie date numai alimente permise, altfel mucoasa se va irita si problema va reaparea.
In plus, daca dureaza de cateva zile si/sau e insotita si de varsaturi, la un moment dat, copilului ii va fi foame. E normal sa fie asa, insa nu cedati sa ii oferiti alimente interzise, chiar daca ii e foame si nu se satura cu preparatele permise. Rabdare si vigilenta :)
 
Ce este permis?
In primul rand orez, este de baza, iar in cazurile severe, numai mucilagiu de orez (adica fiertura de orez). Apoi: morcov fiert; supa de morcov cu orez; pudra de roscove; afine (fara zahar, daca sunt sub forma de gem).
 
Ce ceaiuri ajuta?
De menta, de scumpie (sau lemn dulce), de porumbe.
 
Ce combinatii putem face ca sa evitam plictiseala si, implicit, lipsa de apetit?
 
Fel principal:
  • mucilagiu de orez – adica fiertura de orez, simplu, fara nimic – cazurile grave, mai ales in prima zi;
  • pilaf “burtica mea sufera, sa o ajutam”  – fierbeti orez cu rondele de morcov, adaugati putina sare (fara nimic altceva);
  • piure de morcovi pe paine prajita (cand deja copilul are max 1-2 scaune/zi) – mixati morcovi fierti cu putina zeama in care au fiert si adaugati foarte putina sare. Optional, puteti sa alternati cu piure in care ati adaugat si orez sau mucilagiu de orez sau lapte de orez (in poza am adaugat seminte de canepa, era in ziua a 3a de cand nu mai avea scaun moale, dar mentineam dieta, pe care am imbogatit-o usor);
  • supa crema de morcovi – ca la piure, dar cu mai multa apa ca sa fie consistenta de supa crema; neaparat calda;
  • supa clara de morcovi – jumatate de kg de morcovi se fierb cu 300 ml apa plata si se adauga putina sare;
  • paste de orez – gasiti si sub forma de stelute, de penne, vermicelli, noodles etc – sunt tot atatea variante de mese in perioada de boala;
 
Desert:
  1. Budinca de orez cu pudra de roscove – fierbeti orezul pana scade apa, puneti cat e fierbinte in forme si pudrati cu roscove inainte de servire;
  2. Budinca de orez cu afine – fie fierbeti orezul separat si adaugati apoi afine congelate sau gem de afine (neaparat fara zahar!!!); fara afine din miere, tot ce e dulce e purgativ!!! ;
  3. Gem de afine (fara zahar!!!) pe painica prajita;
  4. Briose speciale (sau tarta speciala) din faina de orez (obtinut prin rasnirea orezului), morcov ras si afine – inspirati-va din reteta tartei de orez cu dovleac, folosind strict aceste 3 ingrediente pe care le-am mentionat :) puneti fie in forma de tarta, fie in forme de briose; sau direct in tava si taiati apoi patratele :)
  5. Afine proaspete – daca aveti si e sezon; stiu ca nu sunt indicate fructele crude, insa afinele fac minuni, am verificat :) poate nu chiar din ziua in care se manifesta sever, dar ar trebui introduse.
 
Nu uitati de saruri de rehidratare, de lichide multe (dar daca apar si varsaturi, lichidele trebuie date cu lingurita si foarte, foarte lent), de tinctura de afine, de faptul ca apetitul este scazut si nu trebuie sa va ingrijorati tare (de aceea si sugestiile de combinatii menite sa atraga) si nu in ultimul rand, nu uitati sa mergeti la doctor, cauza poate fi bacteriana, virala, alergologica etc.
DESPRE AUTOR

Nutricios

Lasa un comentariu