Linte rosie si quinoa

POSTAT DE 2 februarie 2013 VEGAN, Fel principal

  • linte rosie si quinoa 1
  • linte rosie si quinoa 2

In Turcia am aflat ingredientul “secret” folosit in bucataria lor care face lintea (gatita sub toate formele: salata, supa crema, ciorba, fel principal) sa aiba un gust atat de bun. Am fost 7 zile in vacanta in Belek si, fara exagerare, aveau supa de linte zilnic, fie la pranz, fie la cina (plus salate si pate).

Si e extraordinar ca am descoperit asta, in primul rand pentru gust, apoi pentru “ajutorul” dat digestiei. Chimenul regleaza functiile stomacului, fiind si un antiinflamator intestinal.

Este o mancare foarte buna la gust, cu beneficii multiple. Despre linte am scris separat aici.

Aveti nevoie de:

  • 1 cana de linte rosie (pusa la inmuiat 6-12 ore)
  • 8 linguri quinoa spalata
  • 1 lingurita de chimen
  • 1 lingurita de cimbru
  • 1 ardei rosu
  • 2 catei de usturoi
  • 1 rosie (sau 3 linguri pasta tomate fara conservant)
  • o jumatate de lingurita de sare

Lintea se scurge de apa, se spala si se da in clocot de 3 ori, de fiecare data aruncandu-se apa si pusa alta.

Dupa aceasta operatiune, se pune lintea la fiert in 1,5 l de apa, impreuna cu chimenul si se lasa la fiert 15 minute. Apoi se adauga quinoa (spalata intr-o sita si scursa de apa), usturoiul si cimbrul si se mai lasa inca 15 minute.

Se adauga rosia facuta suc la blender (sau direct sucul de rosii/pasta de tomate), ardeiul maruntit si sarea si se mai lasa inca 10 minute la fiert, apoi se stinge focul.
Puteti sa adaugati ulei dupa ce temperatura mancarii este sub 40 de grade.

La final reamintesc beneficiile :)

100 g de linte gatita aduce 90% din DRZ de acid folic, fibre, fier, 0 colesterol + multe proteine (mai multa proteina decat carnea).

DESPRE AUTOR

Nutricios

Lasa un comentariu

No Thumbnail

Nu sunt postari mai vechi!