linte

Pana sa o am pe K nu prea stiam multe despre linte. Si nici nu mancasem vreodata sau poate da, pe alte meleaguri, dar nu am stiut :).

Nefiind un fan al fasolei uscate, cand am citit incadrarea lintei la leguminoase, alaturi de fasole, hhmmm, nu am fost prea incantata. Si mult timp nici nu am gustat din ce ii pregateam K. Eram fericita ca ii place ei si atat. Insa are un gust minunat, eu il aseman cu nuca.

Iar ingredientul pe care il folosim spre maxima savoare? Chimenul!!! Care, in plus, previne si eventualele neplaceri legate de balonare (va amintiti cum se dau copiilor mici care au colici acest ceai? Sau mamelor care alapteaza…)

  • Lintea este catalogata ca aliment de grad nutritional A datorita continutului ridicat de fibre, fier, magneziu, proteine si fosfor si conținutului extrem de scazut de grasimi.
  • Este disponibila in mai multe culori: galben, rosu, verde, negru, portocaliu
  • Lintea nu numai ca nu conține colesterol, dar continutul ridicat de fibre duce la scaderea colesterolului.
  • 200 g de linte gatita contine 90% din necesarul zilnic de acid folic (ideal pentru femeile insarcinate sau care alapteaza – si nu, nu fac copiii colici daca mama consuma leguminoase) si 63% din necesarul zilnic de fibre.
  • Fibrele continute ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange (benefica pentru persoanele care sufera de diabet sau hipoglicemie).
  • Este o alternativa ideala la consumul de carne, comparand aportul de proteine si fier, precum si lipsa colesterolului si a grasimilor trans.
  • Iata mai jos un tabel comparativ in ceea ce priveste continutul de proteine (carne vs leguminoase, in general). Stiu ca este o obsesie a parintilor sa gateasca cu carne pentru micuti, altfel de unde sa isi ia proteine??? :)

Proteina vegetala

Linte 24%
Mazare uscata 22%
Mazare verde   3%
Soia 33-49%
Fasolea uscata 21-25%

Proteina animala

Carnea de curcan 24,5%
Carne de pui 21%
Stavrid 21%
Carne de vaca slaba 20,4%
Carne de porc slaba 20,4%
Ficat de porc 19%
Crap 18,9%
Carne de miel 18%
Hering 18%
Carne de oaie 17%
Carne de porc grasa 15%
Carne de vaca grasa 12%

NOTA: este adevarat ca fierul provenit din sursele vegetale (numit si fier non-hemic) este absorbit mai greu de catre organism, fata de fierul provenit din surse animale.

De aceea, persoanele cu un regim de viata vegan sau cei care consuma foarte putina carne, ar trebui sa acorde o atentie sporita alimentelor bogate in Fe si sa isi suplimenteze cantitatea de produse care contin (in special copiii in crestere, femeile insarcinate, fetitele aflate la pubertate etc).

  • Combinatia dintre linte si cereale (orez, quinoa, bulgur etc) creste de 3 ori valoarea proteinelor.
  • Despre Fier, eeeh, fierul, aceasta obsesie a mea, pot sa va spun doar atat: daca 100g de spanac contine intre 2-5 mg Fe, 100 g de linte gatita contine 60 mg Fe. Are mult fier, un motiv in plus pentru mine sa gatesc linte de 2-3 ori pe saptamana sub diverse combinatii. Uneori cand am pregatit un fel principal care merge usor si cu leguminoasa, adaug boabe de linte in cioarba de la pranzul respectiv (de fapt, pornesc de la linte si adaug restul legumelor ca si la o ciorbita de legume).

Deci, sa consumam linte noi si copiii nostril pentru: proteine, fier, fibre, 0 colesterol, acid folic.

DESPRE AUTOR

Nutricios

Lasa un comentariu