Prajitura de mei cu afine

POSTAT DE 28 septembrie 2015 VEGAN, Mic dejun, Mei

  • prajitura de mei cu afine 1
  • prajitura de mei cu afine 2

Aceasta prajitura mi-aminteste de vremea “secetei” cand K nu vroia sa manance nimic, in schimb aprecia foarte tare prezentarea :) Avea 1 an si un pic…mimilica mea :)

Despre cat este K de innebunita dupa afine, am mai tot povestit. Sau catina, dar parca afinele sunt pe primul loc.

„Afi, afi, mami” a devenit deja o gluma intre noi si cei apropiati. Pe noi cel mai mult ne distreaza ca ea spunea „afi” la orice gem fara zahar inchis la culoare, fie de visine, prune sau altele :) “Afi” era un fel de a zice “gem”.
Am avut afine foarte bune, in fiecare an, am avut norocul sa pot sa cumpar afine din flora spontana, ca sa zic asa, chiar daca au fost mici si “nerotunde” ca suratele primenite din import. Insa ce savoare…
De obicei cumpar o cantitate mare pe care o impart asa: primele zile, crude, la micul dejun, alaturi de alte fructe. Apoi congelez cam 15 pungi de 300 g, iar din restul fac gem fara zahar (am umplut borcanele ¾ in ideea ca gemul va fi acrisor, ca sa pot adauga miere pe masura ce le deschid…nu a fost, insa, nevoie, fiindca puiul meu devoreaza tot, asa cum e).
In diminetile in care avem budinca de mei, adaug 2-3 linguri de gem de afine, apoi, ca prin minune, jumatate din borcan dispare…iar ea zambeste larg…si mov :))))

Avem niste poze, pe care nu pot sa le postez, din respect pentru cititori :) si ea si noi avem buzele si dintii mov, mainile pana la cot negre (deh, trebuia sa manance afi singura).

Mai adaug faptul ca a facut odata diaree si i-am dat rapid cateva lingurite de gem de afine, asta dupa ce avusese 5 scaune in 5 ore, dupa care nu a mai avut nimic pana a doua zi, cand totul a intrat in normal.

Pentru ca ii plac atat de mult afinele si nu simte nevoia sa fie mai dulci, nu am “incarcat” aceasta prajitura cu alte fructe pentru indulcire, ci am folosit doar:

¾ cana de mei rasnit
4 linguri cu varf de gem de afine fara zahar
un varf de lingurita de vanilie organica
2 cani de apa

Se amesteca toate incet, iar compozitia rezultata se pune intr-o tava yena de marime A4 si se lasa la copt la 180 grade pentru 20 minute.

Se lasa sa se raceasca (in timpul acesta se mai intareste) si se taie in formele pe care le doriti.

Ca si la prajitura de mei cu gem de prune, daca doriti ca prajitura sa fie mai inalta si/sau mai moale, folositi mai mult lichid. Chiar daca o sa arate ciudat cand o puneti in tava, fiind prea “apoasa”, in final va fi foarte compacta.

Optiuni:

  • puteti pune orice alt gem, magiun, pasta de fructe, dar fara zahar
  • daca vreti sa fie mai dulce, adaugati 2 mere rase
  • daca vreti sa fie mai “pufoasa” si aromata, adaugati o banana
  • puteti inlocui apa cu un lapte vegetal, de cereale (orez, ovaz, quinoa) nu de “nuca” (migdale, nuci, susan, canepa)
  • Orice alta idee credeti ca se potriveste gusturilor copiilor vostri

Mai multe despre afine si beneficiile consumului, aici.

DESPRE AUTOR

Nutricios

Lasa un comentariu