Roscovita

POSTAT DE 19 iunie 2015 VEGAN, Fel principal

  • Roscovita

Linte rosie, sfecla rosie si orez integral?! Asta mi-am propus sa incerc si, cu toata mirarea celor de acasa, m-am incapatanat sa o prepar. Si bine am facut, pentru ca e absolut Nutricioassssssa :)

Iar draga mea K a confirmat ca ideea mea indrazneata a fost buna, mancand 2 castronele de Roscovita :)

Curajoasele in noua incercare au fost:

1 ½ cescuta de linte rosie (pusa in prealabil la inmuiat 6-12 ore)
1 cescuta orez integral
O sfecla rosie (aprox 350 g)
1 ardei gras
1 fir de praz
Sare fara iod

Lintea se scurge de apa in care a stat la inmuiat (eu uneori o las si mai putin la inmuiat, daca nu ma organizez din timp. Lintea si mazarea, dintre leguminoase, nu necesita un timp foarte lung de hidratare prealabila). Apoi se spala si se da in clocot scurt de 3 ori, de fiecare data aruncandu-se apa si pusa alta.

Dupa aceasta operatiune, se pune lintea la fiert impreuna cu orezul. Cantitatea de apa calculati-o asa: orezul integral are nevoie de un volum de apa de 6 ori mai mare decat volumul sau, iar lintea are nevoie de aproximativ 1,5 l de apa la o cana de linte.

Oricum, este foarte important se stiut ca atat leguminoasele, cat si cerealele isi sporesc calitatile nutritive prin fierbere indelungata, si nu le pierd, cum este cazul legumelor si fructelor.

Eu cred ca am pus 3 litri de apa.
Dupa 15 minute in care au fiert, se adauga sfecla curatat si tocata marunt (puteti sa o dati si pe razatoare sau sa o faceti cubulete, depinde de varsta copiilor) si se mai lasa la fiert inca 20 minute.
Apoi se adauga ardeiul si prazul si se mai lasa inca 10 minute la fiert, se adauga sarea si se opreste focul dupa 1 minut.

Puteti sa adaugati ulei dupa ce temperatura mancarii este sub 40 de grade.

Despre linte puteti sa (re)cititi aici.
Despre beneficiile consumului de linte: 100 g de linte gatita aduce 90% din DRZ de acid folic, fibre, fier, 0 colesterol + multe proteine (mai multa proteina decat carnea).

DESPRE AUTOR

Nutricios

Lasa un comentariu