Aceasta reteta este de departe favorita mea din mai multe motive:
este usor si rapid de facut
valoare nutritionala foarte mare (vedeti articole info Nutricios)
ideala pentru copiii la inceput de diversificare (nu contine gluten)
deci foarte buna in cazul copiilor/adultilor alergici la gluten (sau cu intoleranta la gluten)
are mult Fe, deci excelenta in special pentru varstele 6 luni – 3 ani, pubertate (mai ales fetitele), femeilor insarcinate etc
RETETA DE BAZA
2 linguri de mei se pun la fiert cu 1 cana si jumatate de apa. In 15 minute budinca este gata (sau pana nu mai este apa). Se stinge focul si se mai lasa inca 5 minute in vas acoperit. Rezulta o portie de aprox. 200g. Nu l-am consumat niciodata decat pe moment pentru ca meiul are un gust amar dupa cateva ore de cand a fiert. Plus ca se face atat de repede, incat e pacat…
Pentru copiii sub 1 an, se pune compozitia rezultata in blender pana la consistenta de terci.
Asa cum am scris si la info, nu uitati sa o „insotiti” cu vitamina C.
Variantele sunt nenumarate, eu am sa exemplific cateva, dar sunt sigura ca fiecare va realiza combinatii nutricioase. Nu uitati sa le impartasiti!
Nu mai mentionez la fiecare varianta, insa tot ce se adauga ulterior fierberii, se face cand temperatura meiului e sub 40 de grade.
VARIANTE
BAZA + bucatele orice fruct
BAZA + 1 lingura orice gem fara zahar
BAZA + 2 linguri compot fara zahar orice fruct + 1 lingurita miere
BAZA + 1 lingurita seminte de chia + 1 lingura migdale rasnite + 1 lingurita miere (Ca si Fe dintr-o lovitura)
BAZA + 1 lingurita seminte de chia + 1 lingura gem de prune fara zahar
BAZA + 1 lingura afine proaspete + 1 lingurita de miere
BAZA + 3 linguri catina din miere (cu sucul aferent)
BAZA + 2 lingurite seminte/faina de susan + 1 lingura suc proaspat de lamaie + 2 lingurite de miere
BAZA + 1 lingura pasta de curmale (rehidratate, decojite si facute pasta la blender) + 1 lingura fulgi de cocos
BAZA + 1 lingurita cu varf de pudra de roscove + 1 lingura de miere
BAZA + 1 lingura seminte/faina de susan + 1/2 lingurita de scortisoara + 1 lingura pasta curmale
BAZA + 1 lingura seminte/faina de susan + 2 linguri boabe catina din miere
BAZA + 1 mar copt + un varf de lingurita de scortisoara
BAZA + 1 mar copt + 1 lingurita seminte de chia
BAZA + bobitele de la 1 rodie + 2 linguri samburi de floarea soarelui rasnite faina
BAZA + 1 lingura seminte/faina de susan + 1 lingura migdale rasnite faina + 1 lingura miere
BAZA + 1 lingura samburi de seminte de dovleac + 1 lingura gem de pere fara zahar
BAZA + 1 lingura seminte/faina de in + 1 gutuie coapta + 1 lingurita de miere
BAZA + 1 lingurita seminte de chia + 1 lingurita seminte de susan + 1 lingurita seminte de in + 1 lingura rasa miere de coriandru
BAZA + 1 lingura seminte de canepa + 1 lingura migdale rasnite faina + 1 lingurita miere
BAZA + 1 lingura seminte de canepa + 1 lingura migdale rasnite faina + 1 lingura pasta curmale
BAZA + 1 lingura seminte de canepa + 1 lingura migdale rasnite faina + 1 lingura gem orice fruct fara zahar
Dupa cum vedeti, variantele sunt multiple, fiecare din ele punand imaginatia la lucru. In plus, nu prea e loc de plictiseala de mei, putand fi oferit in atat de multe combinatii.
In functie de sezon, adaugati fructe proaspete (in timpul fierberii meiului) sau din gem/compot, adaugate ulterior.
Oriunde vedeti migdale in variantele noastre, puteti sa inlocuiti cu orice alta „nuca” daca cei mici au voie (din punct de vedere al varstei, etapei in diversificare) si/sau nu au alergii: nuci romanesti, alune de padure, nuci caju, nuci macadamia, etc. Le puteti pune bucatele sau rasnite faina, in functie de varsta, alergii etc.
Acelasi lucru este valabil si pentru seminte, le puteti adauga intregi sau sa le rasniti faina.
Iar la final, reamintesc de vitamina C. Unele variante au vit C inclusa, pentru altele, insotiti separat, fie tot la micul dejun, fie la alta masa din ziua respectiva.