SPANAC
Asadar, despre macris si spanac. Ma gandeam: sa le zic alimente sau medicamente? :)
Stiu ca stiti cum ne ajuta, doar au ajuns la o notorietate respectabila.
As vrea, in schimb, sa punctez ceva foarte important: modul de preparare, atunci cand le gatim, adica in preparate termice.
Si spanacul si macrisul contin oxalati, care sunt toxici daca nu gatim corect. De aceea, consumul lor nu este indicat bebelusilor cu varsta sub 8-9 luni, iar persoanelor care sufera de osteoporoza li se recomanda cu prudenta.

Asadar, spanacul si macrisul se scufunda maxim 2 minute in apa clocotita. Atat! Apoi, in orice mancare sau preparat, se mai adauga la final, inainte de a opri focul.
Spanacul este remineralizant, antianemic, antiscorbutic, tonic cardiac, depurativ, diuretic, hipotensor, ultra-nutritiv, stimulent pancreatic, fortifiant, vermifug.
Il iubesc foarte tare, dar trebuie sa-i demitizez continutul de fier ridicat. Undeva, in istoria analizelor nutritionale, cineva a transcris gresit, uitand o virgula si uite asa, spanacul norocos s-a ales cu o reputatie de o zecime mai mare. N-are nimic, tot il iubim :) Dar ca sa aveti si cifre, iata-le pe cele mai importante:
Minerale:
* Fe: 2-5 mg%
* Mg: 37 mg%
* Ca: 85 mg%
* Na: 510 mg%
* K: 540 mg%
Deci, vedeti, cam putin fier, dar conteaza :) Cel mai mult ar trebui sa ne intereseze aportul de Ca pe care il aduce, ca orice frunza verde comestibila, de altfel.
Vitamine:
* C: 50-60 mg% (cam cat gulia sau dublu decat rosiile sau aproape cat varza)
* A: 600 mg% (cam jumatate din cat are morcovul)
Macrisul este revitalizant, diuretic, mareste pofta de mancare, laxativ, ajuta la eliminarea toxinelor din sange, antiscorbutic etc.
Are vitamina C, tanin, fosfati, Fe, Ca, Mg.
Si sa nu il faceti buruiana, ca nu e corect :) doar are atat de multe proprietati…
Ambele au continut scazut de proteine si lipide.
Ideal ar fi sa le consumam crude, ca atare, in salate, smoothie-uri etc. Altfel, ramane varianta clasica de mancare gatita cum stie toata lumea sau in combinatiile cu cartofi, pentru piure-uri mai aparte :)
Le recomandam in orice salate: cu avocado, ardei, ceapa verde si muguri de pin. Sau cu tagliatele de morcov si dovlecel, usturoi si masline. De fapt, combinatiile sunt nelimitate, important este sa consumam VERDE !!! Si sa bem multa apa, desigur. Si iata cum jumate din detofixierea de primavara se va vedea pe chipul nostru si, de ce nu, in inima noastra.
Ce, strica sa avem primavara un pic de inima Verde?!? :)
Sanatate tuturor!

DESPRE AUTOR

Nutricios

Lasa un comentariu